“Het Rund
onder de loep”
Heel malse structuur met veel smaak, weinig vet.
Meer infoKrachtige magere bouillon, gelatine achtig.
Meer infoWordt meestal gebruikt als charcuterie of als rosbief.
Meer infoDe beenhouwer gebruikt dit zelf en verkoopt dit als gebakken rosbief of als pastrami.
Meer infoBestaat uit 3 grote stukken gepelde steaks: unieke smaak, voor de liefhebbers.
Meer infoHeel smakelijke rosbief of steaks: fluwelen structuur en intense vleessmaak.
Meer infoUitermate geschikt voor heel lekkere steak.
Meer infoLekkere smaakvolle rosbief.
Meer infoIdeaal voor voedzame bouillon, mager en fijne smaak.
Meer infoEchte vezelige structuur, zacht van smaak. Of korte ribben, kookvlees met been.
Meer infoRijke volle vleessmaak.
Meer infoZachte structuur, smelt op de tong.
Meer infoHeel doorregen met vet zoals een spinnenweb, heel nuttig voor slager: herkent hieraan goed vlees.
Meer infoErg smaakvolle steaks en rosbief: fijne structuur.
Meer infoMager en heel zacht smakend vlees.
Meer info(Zesrib, tussenrib, dunne lende): smaakvolle steak met vet.
Meer infoLijkt op filet pur van vorm, vandaar naam: rosbief heel veel smaak.
Meer infoBestaat uit 3 delen: bavette, stuk met kraakbeen, ovaal: mager soepvlees.
Meer infoSterk smakende rosbief.
Meer infoKrachtige bouillon, iets vettere.
Meer info3 delen (obus, platte bil en naaldje): ideaal voor rosbief of dikke steaks.
Meer infoFijnproevers van heel zachte rosbief.
Meer infoHeel lekkere steak wel vezelachtige structuur.
Meer infoOnze rassen
Elk raszuiver vleesras komt van een bepaald gebied endraagt de typische smaak van zijn ‘terroir’. Een rund datniet gekruist wordt met andere rassen behoudt zijntypische kenmerken. Mag het in zijn natuurlijke habitatopgroeien, dan heb je de garantie op het beste vlees.
Ook de voeding is essentieel voor de smaak van een rund.Echte graskoeien zijn de lekkerste; ze worden niet op eendieet van stalvoeder gezet en mogen vrij rondlopen. Als het heel koud is in de winter, eten die 'buitenbeesten' wel gemengde voeding. Maar van zodra het lente wordt, doen ze zich buiten te goed aan gras en jonge kruiden. Geen wonder dat dat de smaak van hun vlees ten goede komttheme_rondou/static.
Er zijn tientallen Europese runderrassen en over de helewereld tellen we er honderden. Maar uit dat ruime gamma werkt RONDOU enkel met grasgevoederde koeien en nooit met stieren. Koeien, vaarsen en schotten dus bevatten veel meer vet en dat komt de smaak ten goede.
Onze selectie
Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt in de keten- van kweek tot verkoop -, dan krijg je het beste product.Een ambachtelijke slager werkt samen met kwekers die hijvertrouwt. Bij hen hebben de runderen een goed en ontspannen leven geleid. Dieren die op zes maanden tijd tot volwassen worden gedwongen, hebben zo’n natuurlijke groei gemist en datuit zich in de mindere kwaliteit van het vlees.
Daarom investeert Filip van Slagerij Rondou alle tijd in zijnspecialiteit: gezond en lekker vlees.
Dat betekent nauwe contacten onderhouden met de kwekers, zorgvuldig de karkassen selecteren en die vervolgens uitbenen.Daarna bereiden we alles zonder bewaarmiddelen, kleurstoffenen gluten. Puur natuur.
BelgischWitblauw is een - jawel-Belgisch ras dat zijn naam dankt aan zijn egaal witte vacht met een blauwachtige schijn. Vergeet de gekende witte en zwarte koeien - dat zijn meestal melkkoeien. Het is groot en gespierd als een bodybuilder, een echte dikbil: een rund met sterk ontwikkelde spieren. Hun plompe lichaamsbouw verklaart misschien waarom wij Belgen niet zo chauvinistisch doen over Witblauw. Onterecht, want het is het meeste gekweekte en verkochte runderras van ons land en bezit een zeer zachte smaak. Een goed gekweekt Witblauw rund graast buiten tot 3 maanden voor het geslacht wordt. Dan wordt het verder gevoed in een loopstal, waar het voornamelijk hooi krijgt. Daardoor krijgt het vlees een fijne, zachte textuur; die toegankelijk is voor elke eter.
Limousin In de wei is het een zacht, aaibaar rund met een roestbruine vacht, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. De koeien zijn lichtgewichten: geslacht wegen ze max. 400 à 500 kg. Doordat ze altijd buiten grazen, ontwikkelen Limousinkoeien een sterke, natuurlijke vleessmaak.
Galloway Kleine, harige donkerbruine tot rode koeien van oorsprong Schots, ook bekend als Schotse Hooglander: een echt vleesras. Het zijn koeien die tegen een stootje kunnen en een zeer uitgesproken smaak op het bord opleveren.
Aberdeen Angus De gedrongen zwarte vleeskoeien hebben een egale gladde vacht. Ze zijn afkomstig uit de streek van Aberdeen, in het noordoosten van Schotland en groeien traag. Hun vlees is vast van structuur er erg gemarmerd.Op het oppervlak vertakt zich een net van witte vetlijntjes die het vlees zijn goede smaak verlenen.
Simental Dit dubbeldoelras is afkomstig uit de Zwitserse regio Berner Oberland, kanton Bern. Ze zijn genoemd naar de vallei van de Simme. Deze koe is middelgroot en heeft stevige botten en is goed gespierd met een ros-bruine kleur. Ze levert vlees op met een intense smaak in de mond en iets grover van structuur.
Rubia Gallega-ras heeft Filip leren kennen op reis in Galicië, het noordwesten van Spanje waar 1 van zijn goede vrienden al 20 jaar woont. Hij is ondertussen heel bekwaam geworden in de gewoonten en taal van de Spanjaarden. Samen met hem leerde Filip Angel kennen, een boer met wel 2000 koeien die allemaal grazen op de hoge weiden in de bergen. Hij bezit de echte Rubia koeien en kweekt ook Ternera. Dit zijn de kalveren van de Rubia koeien. Deze robuuste dieren worden pas geslacht als ze een zekere ouderdom bezitten. Meestal vanaf 12 jaar oud. Dit vlees is echt voor de doorgewinterde vleeseter. Want éénmaal gerijpt kan dit soms zelfs smaken naar lever. Heerlijk.
Ternera koeien zijn de kalveren van de Rubia Galega koe . Kalfsvlees dat wij kennen is altijd veel witter van kleur maar omdat de Ternera kalveren mee de weiden op gaan met de kudde is dit vlees ook rood van kleur maar niet zo intens van smaak als de oude koeien. Heerlijk mals vlees.
Hereford Deze koe uit het Zuidwesten van Engeland, Herefordshire afkomstig is een heel typische unieke koe met witte krullen op het hoofd en een zachtbruine vacht. Het vlees is licht gemarmerd dus kleine witte streepjes (vet)die het vlees de intense smaak geven. Iets grovere structuur ook.
Holstein Deze koe geeft haar hele leven melk en dat proef je ook aan het vlees. Dit heeft een smeuïge volle botersmaak en een heel dieprode kleur. Deze koe is afkomstig van onze noorderburen nl. uit het Nederlandse Friesland.
Wagyu uit de regio van Kobe. Het zou helemaal tegen onze filosofie ingaan om deze in te voeren uit Japan. Neen, wij werken met een kweker uit onze streek PUUR WAGYU die met een authentiek certificaat een kudde heeft gekweekt. De stamouders zijn beiden steeds rasechte Wagyu dieren, de stamboom wordt steeds meegeleverd zodat het altijd heel transparant is. Wagyu is een duurder vlees maar niet omdat deze koeien gemasseerd worden enz. maar omdat dit kleine koeien zijn die heel gemarmerd zijn dus heel veel fijne lijntjes vet in het vlees. Dit maakt dat het vlees een heel speciale structuur in de mond geeft dat je bijna kan opzuigen. Het vraagt wel heel veel aandacht bij het bakken omdat dit vet warm moet worden om de juiste versmelting te zevenen de structuur te geven in de mond dat het zo speciaal maakt. Blue chaud en saignant zijn bijna niet mogelijk omdat het vet geen tijd heeft om te smelten en dan heb je taaier vlees wat helemaal niet de bedoeling is.
Een heel leuk wist-je-datje: in Japan houden ze een echt WAGYU festival . Lees er meer over op onze blog https://www.slagerijrondou.be/blog/wat-u-moet-weten-over-wagyu.