“Het varken
onder de loep”
Verwerkt tot charcuterie, wangen lekker als stoofvlees, zachte structuur.
Meer infoMet of zonder been als gebraad: heel sappig vezelrijk vlees, stoofpotje.
Meer infoRauw heel lekker om te stoven: heel veel smaak ofwel gezouten als spek.
Meer infoLekker gebakken, heerlijk gebakken op boterham.
Meer infoBestaat uit 3 delen (lage rib, ribstuk, filet): oa varkenshaasje en kotelet of ribstuk.
Meer infoZachte structuur, mager maar toch smaakvol, ideaal als gebraad of lapjes.
Meer infoWordt gezouten en gekookt: heerlijke ham of hesp.
Meer infoOnze rassen
Varkens hebben tegenwoordig twee bestemmingen: consumptie of kweek. Varkens zijn geslachtsrijp vanaf zes maanden. Na een dracht van 115 dagen werpen zeugen gemiddeld twaalf biggen en dat kunnen ze zes tot zeven keer in hun leven doen. Genetica is in de varkensteelt een hot topic. Zuivere rassen worden gekruist tot hybriden waardoor moeilijk overerfbare eigenschappen zoals vruchtbaarheid of robuustheid verbeterd worden. De beer is meestal raszuiver.
Wanneer ze ongeveer 20 kg wegen verhuizen varkens naar hun definitieve verblijf: de stal. Niet in de buitenlucht, maar wel in een schemerdonkere stal met enkel wat natuurlijke lichtinval kunnen ze helemaal tot rust komen.
Er bestaan ontelbaar veel varkensrassen waaronder specialere rassen zoals Duke of Berkshire, Le Noir de Bigorre of het Sanglochon-varken. Stuk voor stuk unieke rassen die het belang van vlees- én karkaskwaliteit opnieuw in de verf hebben gezet. Vleeskwaliteit gaat over de smaak en sappigheid van het vlees terwijl karkaskwaliteit eerder over het spier- en vetgehalte en samenstelling van het dier gaat. Vaak gaat superieure vleeskwaliteit hand in hand met lagere karkaskwaliteit. Een goed ras is dus een optimale kruising waarbij het varken zowel op vlees- als karkaskwaliteit goed scoort.
Slagerij RONDOU werkt met lokale kwekers die stuk voor stuk de beste varkensrassen kweken in België.
Onze selectie
Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt in de keten- van kweek tot verkoop -, dan krijg je het beste product. Een ambachtelijke slager werkt samen met kwekers die hij vertrouwt. Bij hen hebben de varkens een goed en ontspannen leven geleid. Dieren die op zes maanden tijd tot volle wasdom worden gedwongen, hebben hun natuurlijke groei gemist en dat uit zich in de mindere kwaliteit van het vlees.
Daarom investeert Filip van Slagerij Rondou alle tijd in zijn specialiteit: gezond en lekker vlees.
Dat betekent nauwe contacten onderhouden met de kwekers, zorgvuldig de karkassen selecteren en die vervolgens uitbenen. Daarna bereiden we alles zonder bewaarmiddelen, kleurstoffen en gluten. Puur natuur.
Filip Rondou's keuze:
The Duke of Berkshire® is afkomstig van het Berkshire ras, een zeldzaam Keltisch varkensras uit het Engelse graafschap Berkshire. De mannelijke varkens (beren) zijn zwart van kleur en hebben een witte snuit, witte pootjes en een wit puntje aan de staart. De zeugen van dit Engelse landras zijn wit of roze. De kruising van deze varkens is uiteindelijk The Duke of Berkshire®.
Op het einde van de twintigste eeuw was het Berkshire ras met uitsterven bedreigd: in 1976 was er nog maar één beer over. Gelukkig werd het varken herontdekt door enkele gepassioneerde kwekers. Kees Schepens, een dierenarts en varkenskenner uit Nederland, en Stefaan Lambrecht van het Belgische familiebedrijf Danis, kruisten de Berkshire beer met een zeug afkomstig van twee oud-Engelse landrassen. Het resultaat is ‘The Duke’: excellent vlees met een uitgesproken smaak en malsheid en een evenwichtige verhouding tussen vlees en vet.
Duroc d'Olives De uitstekende kwaliteit van het Duroc d’Olives vlees dat je bij de slager vindt, is te danken aan de combinatie van twee karakterdieren. We kruisen een witte landraszeug die gekend is voor haar prima vleeskwaliteit met een bruinrode Duroc beer. Duroc varkens hebben meer intramusculair vet en donkerder, malser vlees met extra smaak. Het resultaat is een lichtbruinrode kruising die voor heerlijk, mals en sappig vlees zorgt. Ook heel speciaal is de voeding van deze varkens want er wordt pure olijfolie gemengd tussen hun voeder en dat zorgt voor super mals vlees.
Mangalica Het wolvarken of mangalitza is een varken met een stugge vacht die lijkt op wol. Het wolvarken vindt zijn oorsprong in Hongarije. In dat land vindt ook het jaarlijkse wolvarkenfestival plaats, van 6 tot en met 8 februari. Deze wollige varkens zorgen voor een heerlijke smaak en super mals vlees.
Iberico Pata Negra De ibericovarkens worden in het voorjaar met fris gras gevoed. In de zomer krijgen ze meel van een mengsel van gerst en tarwe te eten. En in de herfst, wanneer de eikels van de bomen vallen, krijgt de ham zijn karakteristieke smaak. De varkens eten dan tot 10 kg eikels per dag en nemen in de laatste vier maanden van hun leven 800 gram tot 1 kg per dag in gewicht toe. Het vele bewegen en het voedsel zorgen ervoor dat het vlees een nootachtige smaak krijgt en dat er vet in het spiervlees wordt opgebouwd. Juist in het vet wordt de smaak geconcentreerd. Bijzonder sappig en smakelijk vlees.
Na de slacht wordt de ham (voor- of achterpoot) in een bed van zeezout gelegd en vervolgens opgehangen om te drogen in speciaal daarvoor bestemde ruimten. Het droogproces is langzaam en duurt 7 à 8 maanden. Tijdens het drogen verliest de ham ongeveer 35% van het oorspronkelijke gewicht. Daarna laat men deze hammen rijpen in ruimtes (meestal kelders) met een hoge luchtvochtigheid waar een bepaalde microcultuur van schimmels aanwezig is. Al deze stappen van bereiding zorgen voor de specifieke smaak.